Det er sådan, man oftest ser træløberen: Den udvælger sig et træ og starter så nedefra og bevæger sig hurtigt opad i en spiral om stammen, idet den bevæger hovedet fra side til side. Af og til ser man den stikke næbbet ind i huller og sprækker. Det er her den kan finde edderkopper, insekter og insektlarver, som den fisker ud med sit krumme, spidse næb. Når den nærmer sig toppen, flyver den ned og starter forfra med en ny stamme.

Hvis du vil se en træløber, så led et sted med ældre træer med en knudret og furet bark - eg, ask, fyr, birk, el. Det er her, der er mest føde. Netop i Egehave er der en del ældre egetræer. Træløberen er en lille, uanselig fugl, så du skal kigge godt efter. Hvis du er i bil, så kør få meter ind i skoven ad den lille skovvej og bliv siddende i bilen. Med lidt tålmodighed er der gode chancer.

Træløberen bliver her om vinteren, hvor den ofte ses i blandede flokke med mejser. I meget kolde vintre omkommer mange af fuglene - selv om de søger at modstå nattekulden ved at sove flere sammen.

Allerede i februar-marts finder parrene sammen. Reden bygger de i april i et hul i et træ eller under en stor, løs barkflage.
Træløber kan forveksles med den meget nærtstående art Korttået Træløber. Nu nærmer vi os det nørdede: De har bagklo af forskellig længde, og det er et vigtigt kendetegn.


Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Tekst og foto: Ole Klottrup

Hent som printvenlig pdf