Hvis du har lyst til at udvide dit kendskab til mågeverdenen, er det en god idé at tage ud på Skærbæk Havn. Her skal der ikke meget held til for at se den største af dem alle:
Svartbagen. Det er verdens største måge - en kradsbørstig fætter!

Svartbagen er nem at kende fra sølvmågen på sin mørke ryg, den er også større og har et noget kraftigere næb. Se fotoet. Lad os håbe, at den holder sig fra byen!

Svartbagen kan forveksles med sildemågen, idet de voksne fugle begge har sort ryg, men sildemågen er mindre og spinklere end svartbagen og har gule ben, hvor svartbagens ben er kødfarvede.

Svartbagen kan også kendes på, at den har hvide pletter på halefjerene.

Svartbagen ruger på småøer og er ret almindelig på vores fiskerihavne som vintergæst. For den kan godt lide fiskeriaffald. Men den nøjes ikke med affald, for æg og fugleunger står på spisesedlen, og endog voksne, større fugle som ænder og blishøns hænder det, at den hakker ihjel med sit kraftige næb.

Svartbagen er indvandret til Danmark som ynglefugl i 1930. Vi har nu 2-3 000 ynglepar og får om vinteren mange gæster nordfra. Den lever ved de nordeuropæiske og nordamerikanske kyster.


Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Tekst og foto: Ole Klottrup

Hent som printvenlig pdf