Men med en god kikkert og endnu bedre, et teleskop, kan du nyde synet med fast grund under fødderne. Prøv ud for sygehuset. Fuglene på fotoet er i vinterdragt - om sommeren har de sort hoved.

Lomvien er den største nulevende alkefugl. Dens mægtige slægtning, Gejrfuglen - også en nordlig havfugl - kunne ikke flyve og var nem at fange. Den vejede 5 kg mod lomviens 1 kg. Den sidste blev dræbt på Island i 1844. Der er ingen grund til at hovere over, "hvor dumme folk var den gang". Tænk på de åbenbart ustoppelige myrderier på elefanter og næsehorn.

Lomvien er en rigtig havfugl - den kommer kun på land for at yngle. Og den er først og fremmest de nordlige haves fugl - Atlanten og Stillehavet - her ruger den på hylder på fuglefjeldene. Den største koloni findes ved Canadas østkyst. Den er på en halv mio. fugle.

Vi har dog en lille filial af en Østersø bestand her i Danmark, idet lomvien også yngler på Græsholmen ved Christiansø nordvest for Bornholm. Vores vinter lomvier menes at komme fra skotske kolonier. De begynder så småt at komme i eftersommeren og ved midvinter kan der være over 200.000 lomvier i vores farvande. I det tidlige forår går turen hjem til fuglefjeldene.

Lomvien lever af fisk og krebsdyr, og på Lillebælt ser man dem dykke og komme op igen de mest uventede steder. Meget ofte tæt på båden.


Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Tekst og foto: Ole Klottrup

Hent som printvenlig pdf