Trelde Næs og mellemistiden
Man taler tit om "istiden", som om der kun var én. Men faktisk trak iskappen over Nordeuropa sig af og til tilbage for så at skyde frem på ny. I sjældne jordlag i klinterne på Trelde Næs har professor Bent Odgaard, Aarhus Universitet, nu påvist en hidtil ukendt mellemistid.De rødlige lag øverst på klinten er aflejringer fra en sø i en mellemistid, hvor der var lige så varmt som i dag. Isen har skubbet aflejringerne rundt, så de ikke længere ligger vandret. På fotoet ser du professor Bent Odgaard.
Man har kun kendt til tre mellemistider, og den periode, som jordlagene stammer fra, har hidtil være ukendt. Der er tale om meget sjældne jordlag, og det forklarer, hvorfor mellemistiden først er opdaget nu. I vores nabolande har man ikke fundet aflejringer, der stammer fra samme tid.
Pollenanalyser viser, at der dengang for godt 340.000 år siden voksede nåleskove med lærk - et træ, som ikke findes naturligt i Danmark i dag. Der var tale om fastlandsklima med varme somre og kolde vintre.
Pollen går normalt hurtigt til grunde. Men her er pollen landet i en sø, de er sunket til bunds og er blevet dækket med aflejringer. De er blevet bevaret i de mange tusinde år, fordi de har ligget i et miljø uden ilt. Men så kom der en professor.
Og en anden professor spekulerer nu på, om fortidsjægere fulgte den tilbagetrækkende isrand i den ene eller den anden mellemistid på jagt efter mammutter - de uddøde elefanter - eller andre af de kæmpestore pattedyr, der strejfede om i hine tider. Og kunne man mon finde deres stenredskaber på Trelde Næs! Vi er så langt tilbage, at vores egen race endnu ikke var indvandret til det, der nu er Europa. Vi er på neandertalernes tid eller før. God jagt!
Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia
Tekst: Ole Klottrup Foto: Petr Kuneš