Også på et andet punkt er den noget for sig. Den ruger i huller i gamle træer, og hvis hullet er lidt rigeligt stort og dermed også kunne passe til en større og stærkere fugleart, gør den bare hullet mindre. Den samler ler, som den smører rundt langs kanten af hullet. Og det kan du se ude ved søerne i Kongsted. Her er der en stærekasse, hvor hullet på denne måde er gjort mindre.

Spætmejsen er Danmarks mest stedfaste fugl - ikke noget med at flyve til de varme lande, når vinteren truer. Den holder sig til sin gode skov, og det er helst en skov med store, gamle løvtræer. Dels byder de på naturlige redepladser, og dels er der masser af insekter at æde samt bog, agern og hasselnødder til vinterforråd. Men når frøsætningen svigter, får spætmejsen problemer, for så kan den ikke samle sig et vinterforråd.

Den opmærksomme læser har set, at spætmejsen på fotoet er i et lærketræ. Forklaringen er, at det vokser i Inga Nielsens have, og hun fodrer rigeligt med solsikkefrø. Inga Nielsen bor i Bøgeskov og hendes ejendom grænser op til Over Bøgeskov. Ejendommen blev fredet for et par år siden, og du er velkommen til at gå en tur på markerne.

Danmarks Naturfredningsforening satte sammen med Fredericia Kommune et stort antal redekasser op på Inga Nielsens ejendom i foråret 2012. Det bliver spændende at se, om spætmejsen vælger en af stærekasserne som redekasse. Ellers kan fuglen ses i Egehave på forsvarets område, sikkert også i Treldeskovene og altså ved Kongsted.


Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Tekst og foto: Ole Klottrup

Hent som printvenlig pdf