Mursejler
Pile fløjter gennem luften over vores byer. Det er mursejlerne - farten kan være på 100-200 km i timen - tit i småflokke under høje skrig.Mange tror, det er svaler, men de skriger ikke, og de er ikke ensfarvede som mursejlerne. Men arternes levevis ligner hinanden på den måde, at føden er insekter, som de fanger i luften.
På Bornholm er der mursejlere med reder i klippespalter, men i resten af landet finder de redepladser i etageejendomme - i nicher og under tagsten. I en by som Fredericia med en del ældre bygninger er der fine redepladser. Men vi må huske at bede arkitekterne sørge for at gøre plads til mursejlerne, når Fredericia C skal opføres. Ellers må indbyggerne sætte redekasser op. En by uden mursejlere er ikke en rigtig by.
Mursejlerne ses og høres over byens tage fra lidt ind i maj, og allerede i august flyver de til Afrika syd for Sahara. I den korte tid, de bruger til at ruge og opfostre ungerne, får de af og til fast grund under fødderne. Ellers er de i luften i hele deres liv. De kan ikke som svalerne tage et hvil på en gren eller en telefontråd.
De finder deres redemateriale svævende i luften, dun fra andre fugle og plantedele, som de kitter sammen med spyt. De parrer sig i luften, de sover højt oppe i luften, og de finder altså deres føde i luften - insekter og små edderkopper, som driver af sted med vinden på deres spind - flyvende sommer. I tilfælde af dårligt vejr uden føde i luften kan ungerne gå i en art dvaletilstand med nedsat stofskifte og temperatur og kan på den måde overleve i op til 12 døgn.
Dansk Ornitologisk Forening mener, at en mursejler flyver mindst 4 mio. km i sin levetid - det er 100 gange rundt om jorden. Ingen anden af vores fugle har en levevis som mursejleren.
Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia
Tekst og foto: Ole Klottrup