Flere af arterne er afhængige af forskellige arter af myrer, som beskytter larverne mod fjender, og som til gengæld modtager sukkerholdige dråber fra larverne som betaling.

Almindelig blåfugl er - som navnet siger - den mest almindelige af blåfuglene, og det helt oppe fra Nordkap og ned til os i Fredericia Kommune, Danmark. Den findes ikke i det intensivt drevne landbrugsland, men ellers i enge og overdrev. Der skal blot være planter af ærteblomstfamilien, som f.eks. kællingetand.

Du kan møde denne smukke, lille sommerfugl allerede fra maj måned og helt hen tilslutningen af september. Der er to eller tre generationer på en sommer. Hunnen lægger æggene på friske skud af planter af ærteblomstfamilien. Larverne frembringer små lyde, der tiltrækker myrer, men almindelig blåfugl er ikke så afhængig af myrer som visse andre arter af blåfugle.

Kig efter områder med planter af ærteblomstfamilien, så finder du sikkert blåfuglene - det er typisk lidt tørre bakkeskråninger, f.eks. de to smukke høje i Pjedsted, som i alle tilfælde tidligere kaldtes "Marens Patter". Her er den smukke blå han fotograferet i Elsas Sandgrav i Gl. Pjedsted. Hunnen kan være blå eller brun.

Hannen er meget synlig, idet den midt på dagen forsvarer sit territorium og jager andre sommerfugle væk.

Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Tekst og foto: Ole Klottrup

Hent som printvenlig fil