Stålorm
"Uha! En slange, er det en hugorm, pas på!" Nej, det var såmænd en stålorm, slags firben, men ganske vist uden ben. Akkurat som firben kan den kaste halen, hvis den tror sig i livsfare. Halen ligger så og vrider sig og afleder pindsvinets, rævens eller musvågens opmærksomhed, mens stålormen - eller firbenet - bringer sig i sikkerhed.Stålormen er noget af det mest fredsommelige, man kan tænke sig, og selv om man tager den op, bliver den ikke aggressiv og kan vel dårligt bide hul på en finger, selv om den skulle prøve. Og giftig er den i alle tilfælde ikke. Stålormen blev kun taget op for at flytte den væk fra en vej med mange skovgæster. Lad den være i fred og nøjes med at nyde synet af den smukke, bronzefarvede stålorm, hvis du træffer den på en af vejene i kommunens skove.
Stålormen lever ret skjult og jager mest om natten - det går ud over snegle uden hus, regnorme, edderkopper og insekter.
Den går i dvale først på efteråret i hulrum i jorden, og her kan flere overvintre sammen. De kommer frem igen i løbet af april, parrer sig og får unger senere på sommeren - men det kan trække ud, hvis vi har dårligt vejr med kulde og regn. Ungerne fødes i en hinde, som de selv bryder ud af.
Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia
Tekst og foto: Ole Klottrup