Kan man ikke afse tid til det i sit travle liv, må man nøjes med at kigge godt efter langs motorvejen, f.eks. den mellem Fredericia og Kolding. For her er der også blomstrende engelskgræs.

Hvordan hænger det nu sammen, for kan man tænke sig mere forskellige voksesteder end en strandeng og en motorvejsrabat? Kodeordet er salt.

Engelskgræs tåler salt. Strandengene bliver af og til oversvømmet; som regel i forbindelse med kraftige storme, og vejene bliver flittigt saltet om vinteren. Evnen til at tåle salt gør, at engelsk-græs vinder i konkurrencen om grosteder over planter, der ikke har denne evne.

Der er to underarter af engelskgræs - strand-engelskgræs og vej-engelskgræs, men de fleste planter langs motorveje er vistnok alligevel strand-engelskgræs, som tåler salt bedre.

Strandengene blomstrer fra maj og hele sommeren, men der er flest blomster i maj. Blomsterne dufter af nektar, så det er en skøn oplevelse at gå en tur derude en stille og solrig dag i maj. Også insekterne synes om nektaren; de bestøver planten, og dens frø spredes med vinden til nye voksesteder.

Men hvorfor hedder planten engelskgræs? Man mener, at navnet kommer fra tidligere dialekter, hvor ”engelsk” betyder ”fremmed”. Et ældre dansk navn, som vist ikke bruges mere, er ”fåreleger” (fårelilje).


Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Tekst og foto: Ole Klottrup

Hent som printvenlig pdf