Tårnfalk
Man ser tit tårnfalke hænge over motorvejsskråningerne med baskende vinger – som på fotoet. De er på jagt efter de mange mus. Også insekter, firben og fugleunger er på menuen.Fuglenes farvesyn er meget mere udviklet end vores. De kan se flere farvenuancer end os, og i modsætning til os kan de se ultraviolet lys (UV lys). Og vi taler med god grund om at ”have et falkeblik”, for f.eks. tårnfalken har et meget skarpere syn end os.
Netop tårnfalkens evne til at se ultraviolet lys gør den til en formidabel musejæger. Markmusene markerer deres stier med urin. De kan så lettere finde retur til musehullet. Men heldigvis for tårnfalken reflekterer musens urin ultraviolet lys, så musestien viser sig som et lysbånd. Det er så blot at hænge i luften og vente, indtil der er en mus på stien. Selv om der er græs hen over stien, slår tårnfalken sikkert ned på byttet.
Nogle af vores tårnfalke flyver til mildere egne, når vinteren nærmer sig. Og dem, der bliver, får problemer, hvis jorden er dækket af et tykt lag sne. Musenes føde er ved jorden, så der bliver de, idet de laver små tunneller under sneen.
Vi må regne med, at mange af vores tårnfalke dør af sult i hårde vintre. Det er med andre ord en dårlig idé at blive her i landet i år med meget sne. Men hjemmefødningerne havde på den anden side store fordele af at blive i de mange milde vintre, for de kunne sætte sig på de gode jagtområder i løbet af vinteren. Og så kunne turister fra de varmere lande se, hvad der var til overs til dem, når de kom retur ved forårstid.
Hvis du har lyst til at se jagende tårnfalke, kan det ofte lade sig gøre på Fælleden eller ude på engene ved Bøgeskov-Høll. Før i tiden var der altid en falkerede på Kemira, og derfor satte kommunen og vi i 2012 en redekasse op i Kastellet – vi har dog endnu ikke set falke ved kassen.
Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia