Ikke desto mindre blev en person afsløret ved golfbanen med snarer og limpinde - noget som i menneskealdre har været ukendt her i landet. Ring til politiet, hvis du oplever den slags.

Den har været så elsket, at udvandrere tog den med, så nu er der bestande i såvel Australien som i New Zealand. Det er det samme med solsorten, stæren og gråspurven - man kunne ikke undvære de hjemlige fugle.

Stillits er det åbne lands fugl - den lever af frø fra bl.a. tidsler og burre, og den tager gerne solsikkekerner på foderbrættet. Den er velkendt i et bredt bånd fra Europa til Asien.

Det har alligevel været svært for mig at fotografere den. En mand i kommunen fortalte mig, at han havde haft flere hundrede på en af sine marker, hvor der var mange tidsler. Jeg ledte, hvor der var tidsler, men fuglene var nok lige fløjet!

Som så mange af agerlandets fugle har landbrugets udvikling været afgørende. De år, hvor der var store, braklagte områder, havde stillitsen gode vilkår. Senere blev en stor del af brakken pløjet op, og nogle steder fjerner landmænd diger - ulovligt. Ring til kommunen, hvis du ser et dige blive fjernet!

Danmark C-områderne burde være et oplagt sted at se stillits. Når det lykkes at se en flok, er det en stor fornøjelse. Fuglen er noget for sig selv!


Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Tekst og foto: Ole Klottrup

Hent som printvenlig pdf