Kronhjorten, dvs. hannen, er vores største landlevende pattedyr med et vægt på et godt stykke over 200 kg. Hunnen kaldes en hind, og den er noget mindre. Det lille rådyr vejer 20-30 kg.

Har vi mon virkelig krondyr her i vores kommune? I brunsttiden strejfer de unge hjorte omkring i håbet om at kunne samle sig en flok hinder i et harem. Og på dens hjemegn i Midtjylland er der måske ikke så meget at gøre - en ældre, stor og stærk hjort har fuld kontrol over sit harem, og den unge hjort har ikke en chance. Så den drager ud i verden.

Krondyr undslipper af og til fra hjortefarme, hvor de holdes for kødets skyld. Og det kan også være forklaringen på de spor, vi her i efteråret fotograferede i en råstofgrav i Gl. Pjedsted. Dvs. netop i brunsttiden, hvor der under alle omstændigheder strejfes mest.

For nogle år siden var der en rudel i Treldeskovene - en rudel er en lille flok og bruges mest om hjortedyr. Ved den lejlighed skrev vi et læserbrev i Fredericia Dagblad: "Skyd hjorten før din nabo!" Og hensigten var selvsagt, at jægerne tværtimod skulle stoppe lidt op og tænke sig om i stedet for straks at udnytte chancen til at få sig en saftig dyreryg. For kunne det ikke være herligt med en bestand af krondyr i Treldeskovene og et flot syn med græssende krondyr på Fælleden.

Vi ved ikke, hvordan det gik krondyrene, men der vil utvivlsomt komme nye dyr til fra de stadig større bestande i Midt- og Vestjylland. Men for at når frem til Treldeskovene - eller til Elbodalen - skal de have heldet med sig. Tænk på vores mange motorveje og jernbaner. Vi har forsøgt at få Vejdirektoratet til at bygge en faunabro over Fredericia-Kolding motorvejen, så dyrelivet kan passere gennem Elbodalen, men indtil videre uden held.


Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Tekst og foto: Ole Klottrup

Hent som printvenlig pdf