Den er fotograferet ved Erritsø Bæk - et godt sted for mange småfugle. Vinteren er dens skæbnestund - den skal have mange smådyr som edderkopper, og de er ikke frit fremme om vinteren.

Man ser gærdesmutten i mange haver, men den kan særlig godt lide åbent krat med vandløb. Man ser den vimse rundt på ustandselig jagt på føde - enhver krog bliver undersøgt. Det kræver stor tålmodighed at få et foto af en gærdesmutte - den oven for sad ikke stille i mange sekunder.
Mange gærdesmutter dør i hårde vintre, men nogle trækker vistnok mod sydvest, hvis det bliver for slemt. De, som bliver her, forsøger at værne sig mod nattekulden ved at sove flere sammen i reder og kasser.

Heldigvis er bestanden af gærdesmutter hurtig til at komme på niveau, idet dens kuld er på 6-8 unger, og den kan få flere kuld på en sommer.
Hannerne konkurrerer om hunnerne ved at præsentere de fineste og også de fleste reder. Små, smukke, kugleformede reder bygget af mos, småkviste og græs - hvis du ser en sådan, kan den kun være lavet af en gærdesmutte.

Du finder gærdesmutten i hele landet - foruden i resten af Europa og i et bælte gennem Asien og helt over til Stillehavet. I Nordafrika og Nordamerika er den også.

Her i kommunen er den ved vandløb omkranset af krat, også i krat i vores skove, på voldene og skrænterne ned mod Østerstrand.


Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Tekst og foto: Ole Klottrup

Hent som printvenlig pdf