En ny rapport NIVA Denmark og Institut for Bioscience, Aarhus Universitet fra oktober 2016 fastslår, at tilstanden i Gudsø Vig og Strandhuse (Kolding Fjord) er ’poor’ med overskridelser af grænseværdierne i såvel sediment som biotal for bl.a. stofferne cadmium, chrysen, chrom, kobber, sølv, zink og bly. Flere af disse er giftige og (potentielt) kræftfremkaldende. Yderligere tilførsel af disse stoffer vil forværre en i forvejen dårlig tilstand i vandmiljøet.

I VVM-redegørelsen står bl.a.:

” På nuværende tidspunkt er den økologiske tilstand i vandområderne dårlig eller ringe, samt for nogle områder ”ikke klassificerbar”. For henholdsvis det nordlige Lillebælt, Lillebælt Bredning, Kolding yderfjord og Kolding inderfjord (alle Jylland), betegnes den økologiske tilstand som dårlig”. 

”Koncentrationen af metaller i sedimentet overskrider for flere af de vurderede stoffer allerede grænseværdierne (for bly, cadmium og kobber). Det mest kritiske stof er cadmium, hvor tilførslen fra virksomheden (uden beregning af tilførsel fra andre kilder) vil medføre en overskridelse af grænseværdien for sediment i habitatområdet i løbet af 106 år, under antagelse af at sedimentet er helt rent ved start af udledningen.”

Du kan læse hele rapporten fra Bioscience m.fl. her