Bladene er bitre, men bruges alligevel meget i Sydeuropa i salater sammen med mildere salatblade. Men når man som lidt ældre dansker tænker på cikorie, træder en helt anden brug i forgrunden: Roden blev brugt som én af ingredienserne i kaffeerstatning. Under 2. verdenskrig var det umuligt at få rigtig kaffe, men kaffe skulle man have, og det blev så erstatningskaffen. "Det er Danmarks, der duer" var sloganet for en af fabrikkerne. Og dens store konkurrent svarede så: "Det er Rich’s, der driks".

Erstatningskaffen var uden koffein, så det var på alle måder en flov efterligning - syntes de fleste. Men da familie i Amerika lige efter krigen sendte os noget rigtig kaffe, blev min far meget skuffet. Han havde vænnet sig til erstatningskaffen. Og selv efter at man kunne få rigtig kaffe, blandede mange den op med erstatningskaffe. Dels var der det med smagen, og dels blev kaffetåren billigere på den måde. Og så var der dyrebilleder til børnene i pakkerne. Det har måske sat sig sine spor!

Der har været meget debat om landbrugets kastrering af de små hangrise. Hvis man ikke gør det, siges kødet at få en ubehagelig smag. Nye forsøg synes at vise, at cikorie i foderet kan undertrykke den grimme smag. Så måske er cikorie atter på vej ind i samfundet som skattet nytteplante.

Cikorie vokser på lysåbne, tørre steder - derfor er der så mange ved vejkanter. Den tilhører kurvblomstfamilien og bliver 30 til 120 cm høj. Cikorie blomstrer fra juli til september.


Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen:
Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Tekst og foto: Ole Klottrup

Hent som printvenlig pdf